EN SMAKEBIT FRA "HERLEIK"
Av Kristin Garnes
Vi har allerede presentert både forfatter Dagfinn Johansen og hovedpersonen i den historiske romanen hans, Herleik. Nå er det også klart at boka får tittel etter denne karakteren! 😊
Nå har vi lyst til å gi dere en aldri så liten smakebit fra PROLOGEN. Her får vi et lite glimt fra Bryggen, og hvordan det kunne arte seg når skip med varer fra det store utland ankom den norske hansabyen i 1348.
Slik er teksten i dag; det kan enda komme endringer, men den blir nok i all hovedsak slik som dette:
Det er høst i Bjørgvin. Langt der ute skimtes konturene av fire store skip for fulle seil. Da de nærmer seg, kan man se at det er de velkjente koggene fra Lübeck. De er bygd for å kunne frakte en stor mengde varer, så skrogene fortoner seg noe klumpete, likevel er de et vakkert skue der de stevner inn fjorden med kurs mot Vågen, og med Askøy på babord side. De skal legge til Bryggen, hvor Det Tyske Kontor ligger, men det tar litt tid, for vinden er ugunstig, og mange småbåter svermer rundt dem og forsinker anløpet.
De tyske handelsskipene er ventet, og mange skuelystne er samlet. Sammen med Bjørgvins vektere har de tyske mellommennene fra Lübeck et svare strev med å holde mengden på en viss avstand fra bryggekanten. Både ledelsen for offentlig forvaltning og de geistlige som styrer all virksomhet i Bjørgvin, er til stede.
Man kan se at de høye herrer, eller rettere sagt de bedrestilte, blir traktert av tyske representanter. To store øltønner er åpnet i anledning begivenheten. Utskjenkingen foregår på tradisjonelt vis fra svære drikkehorn som sendes rundt. Unge piker i fargerike drakter serverer kostbart svinekjøtt fra store trefat; det er saltet, røkt og skåret i fingertykke skiver.
Omsider får skipene vendt om innerst i Vågen, denne lillefingeren av en fjordarm lengst inn i byfjorden, og legger til ved Bryggen. Etter at koggene er fortøyd ved pålene og landgangen er strukket, bestiger forvalteren for den bofaste tyske kolonien den ene øltønnen. Mengden applauderer. Som svar på denne form for veloppdragenhet løfter han drikkehornet, tar av seg hodeplagget og roper ut: «Willkommen! Prost, Lübeck und Bjørgvin!»
Både forfatter og forlag jobber iherdig med å få boka ferdig for utgivelse, og vi håper det er mange som gleder seg til den kommer!
Bildet er en tegning av Bryggen i Bergen på 1500-tallet, slik den danske kunstneren Rasmus Christiansen (1863-1940) tenkte seg at den kunne ha sett ut. Den hadde nok ikke endret seg så mye på de 150 årene siden Herleik besøkte byen.