ARK-BUTIKKEN SOM SELGER MER OG MER AV DE TRE LYKTER

05.07.2024

Av Petrus Jensen

Helt siden jeg skrev første manusversjon til første bok i De Tre Lykter-serien, har jeg tenkt - og ønsket - at bøkene skulle holde seg godt. At de ikke skulle bli utdaterte etter noen få år. At de skulle fortsette å være interessante for gutter og jenter mellom 9 og 14 år - i år etter år etter år. Det var i 1995. 

Først 22 år senere - høsten 2017 - ble de første bøkene i serien utgitt på Baryton Bokforlag. Ytterligere sju år etter er det veldig hyggelig å kunne fastslå at intensjonen holder stikk. Og å kunne presentere dette intervjuet:

Hun har snart solgt 100 stk av De Tre Lykter-serien! Hvordan?

Ark Holmen senter i Asker kommune har siden høsten 2018 tatt inn hele 124 bøker av De Tre Lykter-serien. Og i år selger de mer av den enn noen gang! Hva er hemmeligheten?

Spørsmålet stiller vi til barnebokansvarlig Solveig Wyssenbach, som har jobbet hos Ark Holmen senter i 20 år.

– Det viktigste er at jeg har lest bøkene, svarer hun. – Og at jeg liker dem. Og naturligvis at jeg er engasjert i å anbefale bøker til barn og unge.

Hjelper kollegene

Hun er også veldig god til å skrive anbefalingslapper på bøker hun har lest.

– Dette hjelper de andre ansatte som ikke har lest bøkene å anbefale dem, sier hun. – Iblant skriver jeg «Knallbra», andre ganger én eller to setninger. Bok 1 i serien står med fronten ut. Også bok 4, med magebånd på, hvis det er plass. Da skriver jeg at jeg har lest alle fire.

Vennskap

Solveig forteller at hun ønsker å få ut bøker med positivt innhold til barn og unge. For De Tre Lykter-seriens del tenker hun først og fremst på vennskapet mellom Fyrstikken, Lissi og Luta, og at de har forskjellig bakgrunn (Lissi har palestinsk mor, Luta har jødiske foreldre). Hun sammenligner dem litt med bøkene til Frode Eie larsen og Dag-Otto Lauritzen, som også har skrevet spennende barnebøker om vennskap og det å ha mot, å tørre å lytte til sin egen stemme.

Talent

– Petrus Jensen har et talent som jeg har blitt veldig grepet av. Jeg tenker: Kommer det ikke en femte bok? Jeg hadde med den første boken på tur og syntes historien var veldig spennende. Forfatteren har noe som gjorde at jeg fikk lyst til å lese de andre bøkene. 

– Man spør seg: Hva kan skje av spennende ting i 1965? I en tid da det ikke fantes mobiltelefoner og internett? Men det skjer noe hele tiden i disse bøkene, noe som driver handlingen fremover, og jeg tenker at jeg må lese videre. Dessuten skriver Petrus Jensen godt.

Det er denne begeistringen Solveig formidler videre til de som spør etter bøker i målgruppa.

Både barn og ungdom

Hun har dessuten plassert De Tre Lykter-serien på to steder: både i barneavdelingen og i ungdomsavdelingen. Når hun anbefaler bøkene til ungdom, nevner hun gjerne at de har noen likhetstrekk med Tom Egelands ungdomsbøker, som dessverre ikke er å få tak i lenger.

Lette å anbefale

Solveig Wyssenbach synes det er synd det fins så lite bøker i detektivsjangeren for ungdom. – Men nettopp derfor er det også veldig lett å anbefale De Tre Lykter-bøkene, fordi de både er spennende og handler om vennskap. Det synes jeg det er viktig at ungdom leser om i dag. Og så er det litt forelskelse og tanker rundt det, som jeg også synes er kjempefint, avslutter hun.